MENU

Clinimed

Estetik Uygulamaları

Primer Rinoplasti

Burun Estetiği
 
Burun, yüzümüzün tam ortasında direk göz önünde olan, yüz imajımızın ve karakterimizin oluşumunda en büyük role sahip,  estetik etkinin yanında aldığımız havayı nemlendirip ısıttıktan sonra akciğerlerimize ileten,  fonksiyon açısından da hayati öneme sahip bir organımızdır.
 
Rinoplasti nedir?
 
Burnun üç boyutlu yapısının yeniden şekillendirilmesiyle estetik ve fonksiyonel açıdan dengeyi sağlamaya yarayan işlemdir.
 
Rinoplastideki amaç ne olmalıdır?
 
Burnun, yüzün diğer estetik üniteleriyle arasındaki dengeyi sağlayarak ideal harmoniyi oluşturmak olmalıdır.  Ameliyat sonrasında tamamen farklı, kusursuz bir burun yapmaktansa, yüzün yapısına uygun daha az kusurlu bir burun oluşturmak, kişinin kendisi ve çevresi tarafından farklı olarak algılanmamasına ve estetik ameliyat olduğunun anlaşılmamasına sebep olacaktır.
 
Rinoplasti kimlere yapılır?
 
Kemik gelişimini tamamlamış, genellikle 18 yaşından büyük, anestezi almasına engel herhangi bir rahatsızlığı olmayan, psikolojik açıdan olgun ve gerçekçi beklentilere sahip olan, burnun şeklinden şikayetçi ve/veya nefes alma problemleri olan her insana yapılabilir.
 
Ameliyat öncesi nasıl değerlendirilir?
 
Muayene esnasında hastanın mevcut burundaki şikayetleri ve beklentileri karşılıklı konuşularak değerlendirilir. Daha sonra manuel muayene ile cilt, kemik ve kıkırdak yapısı;  spekulum ile veya gerektiğinde endoskop ile de burun içi değerlendirilir. Gerekli durumlarda film veya BT istenerek detaylı değerlendirme yapılabilir.
 
Burnunuzun değişik açılardan fotoğrafları çekilir. Bilgisyar ortamında tasarlanan burun şekli fikir vermek açısından hasta ile birlikte değerlendirilir. Daha önceden opere edilmiş hastaların öncesi/sonrası resimleri yine fikir vermek açısından hastaya gösterilir.
 
Ameliyat öncesi neler yapılmalıdır?
 
Tüm estetik cerrahi operasyonlarında olduğu gibi bu ameliyat öncesinde de kişi eğer kullanıyorsa sigarayı ameliyattan 2 hafta önce ve ameliyattan 2 hafta sonra olmak üzere bırakmalıdır. Kan sulandırıcı Aspirin vb. ilaç kullanımı varsa en az 10 gün öncesinden bırakılmalıdır. Sürekli aldığı başka ilaçlar veya vitamin hapları (Ginseng, CoQ, Gingkobloba vs. içeren) var ise mutlaka 1 hafta öncesinden kesilmelidir. Bunların dışında farklı bir durum mevcutsa yine hastanın doktorunu bilgilendirmesi gerekir.
 
Ameliyat tekniği nasıldır?
 
Rinoplasti ameliyatı açık  ya da kapalı teknik olarak ikiye ayrılır. Her cerrahın kendini daha rahat hissettiği ve daha hakim olduğu bir teknik vardır ve hastayı ona yönlendirir. Sadece kapalı tekniğin her buruna uygulanması doğru değildir. Her iki tekniğe de hakim olup gerektiğinde her ikisini de kullanmak daha uygun olacaktır.
 
Ameliyat süresi tekniğe bağlı olarak 1,5 – 2,5 saat arası sürmektedir.
 
Açık teknikte burun ucundan ve burun kanatlarının içinden yapılan kesiler ile burun ortaya konup şekillendirilir. Daha ağır deformitelerin, burun ucu kıkırdak eğriliklerinin düzeltilmesi bu teknik ile daha rahat olur. Ameliyat sonrası hastanın cilt yapısına, kalınlığına ve rengine bağlı olarak bu iz ya hiç görünmeyebilir veya bir miktar belli olabilmektedir.
 
Kapalı teknikte ise tüm kesiler burun içinden yapılır. Genellikle doğurtma işlemi ile kıkırdaklar ortaya konur ve daha kısıtlı manevralara imkan verir. Bu teknik genellikle daha az deformiteleri olan burunlarda kullanılabilir. İyileşme daha hızlı ve ödem daha az olur. Dışarıdan bakıldığında hiçbir iz görünmez.
 
Her iki teknikte de burundaki kemik, kıkırdak ve etler yeniden şekillendirilir, nefes almayı etkileyen burun orta çatısında eğrilik var ise düzeltilir, tıkanıklığa sebep olan etler var ise küçültülür. Yapılan müdahalenin büyüklüğüne göre ya silikon delikli tamponlar konulur ya da tampon konulmaz. Hastaların en çok korktukları kısım olan tamponların çıkarılması işlemi, silikon tamponlardan sonra gayet konforlu bir hale gelmiştir ve çıkarılırken herhangi bir acı hissi oluşturmaz.  
 
Rinoplasti sonrası iyileşme süreci nasıldır?
 
Ameliyat sonrası hasta burnunda plastik- alüminyum bir atel, ten rengi bantlar ve kullanılmışsa burun deliklerinde silikon tamponlar ile uyanır.
 
Genellikle 1 gece hastanede kalınır.
 
İlaçların kontrolünde herhangi bir ağrı olmaz.
 
Göz etrafına ve alına soğuk uygulama yapılır ve baş hafif yüksekte yatılarak oluşabilecek ödem ve morluğun minimal olması sağlanır.
 
Eğer kullanılmışsa tamponlar yapılan işleme bağlı 2. -5. günde alınır, burun üzerindeki plastik atel 7. günde dikişler ile birlikte alınır. Daha sonra birkaç gün daha hastanın burnunda bantlar bulunur. 7-10 gün sonrasında şişlikler, morluklar azalmış ve burun üzerinde herhangi bir malzeme kalmamış olur. Hastalar işlerine dönebilirler.
 
Hastaların ilk 1 ay  ağır çerçeveli gözlük kullanmamaları ve ilk 3 ay ağır spor yapmamaları gerekmektedir. Burunun son şeklini alması 6 ay- 1 yıl arasında olmaktadır.